Waar moet ik op letten bij een fitness sportvloer?

Over de jaren heen heeft Fiberplast circulair BV menig sportschool, crossfit box of PT omgeving advies mogen geven met betrekking tot de sportvloer. Wij kijken hierbij naar de wensen, eisen en het budget van de specifieke klant. Vaak bieden wij meerdere opties aan en ook kan er veel gedaan worden ten aanzien van maatwerk. Ons materiaal onderscheidt zich door de hoge kwaliteit, betaalbaarheid en het verwerkingsgemak. Er is weinig tot bijna geen instructie benodigd voor het leggen van onze vloeren, de klant kan daardoor zelf veel besparen ten aanzien van de montagekosten. Hieronder markeren we enkele aspecten waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste rubber sportvloer.

Dikte vloer

De dikte van de vloer is grotendeels afhankelijk van het type gebruik; voor ruimtes waar met name cardio en andere lichte apparatuur staat voldoet een vloer tussen de 4 en 10 mm wel. Voor omgevingen waar actief met gewichten en zwaar apparatuur wordt getraind raden wij aan te gaan voor tegels met een dikte van minimaal 20 mm. Voor de zwaarste omgevingen raden wij 43 mm en dikker aan, deze moeten onder strikte voorwaarden worden vastgezet om gevaarlijke situaties te voorkomen. Akoestiek, trilling en doorslag moet hierbij zoveel mogelijk worden opgevangen.

heavy duty sportvloer matten (1)
heavy duty sportvloer matten (2)

Blessuregevaar

Hieronder vallen voornamelijk twee elementen bij een sportvloer; anti-slip en stuitergevaar. De vloer moet goed beloopbaar blijven ook als het wat vochtig is. Er moet een comfortabel anti-slip niveau aanwezig zijn om uitglijden te voorkomen maar ook weer niet te hoog omdat dit blessure verhogend kan zijn bij snelle bewegingen. Een ander belangrijk element is dat de vloer de val zoveel mogelijk moet “doodslaan”, stuiterende gewichten kunnen namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen.

Onderhoud

Hygiëne is een belangrijk aspect in iedere sportruimte, de vloer daarom goed te reinigen zijn. Vuil moet zich niet in het materiaal gaan vestigen. Het moet snel tussendoor met een dweil en sopje schoon te maken zijn en optioneel grondig periodiek machinaal. Met rubber is dit mogelijk, door een additionele coating toe te voegen is de reinigbaarheid zelfs te vergroten. In het ergste geval kan ervoor gekozen worden enkele tegels simpelweg te vervangen.

schoonmaak machines onderhoud sportvloer
montage rubber sportvloer

Montage

Hier kan met name voor de kleinere sportschool veel worden bespaard. Dunnere projectvloeren zijn dan wel in de bulk voordeliger, ze moeten echter ook vaak verlijmd worden wat erg tijdintensief is. Er kan veel fout gaan en de vloer is niet direct in gebruik te nemen. Dikke tegels kunnen vaak gewoon gelegd worden met een pen-gat verbinding, slimme connectoren of zelfs los in een vast verband (onder lichte spanning). Gezien montage bij rubber tegels veel eenvoudiger is, kan dit gewoon door de klant zelf worden gedaan.

Over Envirosport sportvloeren

Envirosport rubber sportvloeren staan bekend om hun hoge kwaliteit, montage eenvoud en lange levensduur. Alle vloeren zijn gemaakt van slijtvast en bestendig rubber dat van nature geluid en trilling dempend is. Er is weinig tot geen instructie benodigd om de vloer eenvoudig snel te leggen. Een ander groot voordeel is dat de vloer ook weer op te bergen en mee te verhuizen is. Niks voor niks hebben wij over de jaren heen al honderden locaties in Nederland & België mogen voorzien van een fraaie sportvloer. Ook op het gebied van maatwerk kunnen wij vaak veel betekenen, vraag ons gerust naar de mogelijkheden.